۳۳ نكته براي فرار از مرگ خاموش
بايدها و نبايدها در استفاده از وسايل گرمايشي :
۱-اگر داخل منزل در فضاي بسته از وسايل گرمايشي مانند بخاري ، آبگرمكن، شومينه كه با سوخت فسيلي (گاز،نفت،گازوئيل) و يا چوب عمل مي كنند استفاده مي كنيد، خود و خانواده را در معرض خطر مرگ خاموش قرار داده ايد . مگر آنكه تمهيدات ايمني و استاندارد را انجام دهيد .
-۲به هنگام خريد و يا اجاره منزل ، ابتدا بايد ايمني دودكش هاي آن را با كمك متخصصين بررسي و همچنين در صورت عبور دودكش موتورخانه و واحدهاي ديگر از داخل ديوارهاي منزل مسكوني شما ، منزل خود را با نصب هشدار دهنده مونوكسيد كربن تاييد شده، ايمن نمائيد.
۳-هر نوع وسيله گرمايشي با سوخت فسيلي (گاز،نفت،گازوئيل و...) بايد ساليانه مورد سرويس كامل قرار گيرد .
۴-نقص فني دودكش ها، عامل اساسي مسموميت ها و مرگ و ميرهاي ناشي از گاز مونوكسيدكربن هستند و ساليانه بايد توسط افراد متخصص مورد بازبيني ،سرويس و نظافت قرار گيرند.
۵-استفاده مشترك چند وسيله گرمايشي از يك دودكش خطرناك است.
۶-ارتفاع كل يك دودكش هرگز نبايد از ۳ متر كمتر باشد.
۷-افزايش طول افقي دودكش، احتمال خطر مسموميت با گاز مونوكسيد كربن را افزايش مي دهد. مقدار مجاز آن را با توجه به قدرت گرمايشي و قطر لوله دودكش ، از افراد متخصص جويا شويد .
۸-هرگز از لوله هاي انعطاف پذير (آكاردئوني)براي هيچ نوع دودكشي استفاده نكنيد .
۹-هرگز از لوله هاي فرسوده و يا آسيب ديده براي دودكش استفاده نكنيد .
۱۰-قطعات لوله هاي دودكش بايد كاملا به صورت دودبند و محكم به هم متصل شوند . هرگونه ضعف در اتصال آنها ، جان شما و عزيزانتان را در خطر مرگ حتمي قرار مي دهد .
۱۱-شيب لوله هاي دودكش در هيچ نقطه اي نبايد به سمت پائين باشد .
۱۲-حداقل ارتفاع لوله دودكش از سطح پشت بام يك متر مي باشد .
-۱۳نصب دودكش در فاصله كمتر از ۳ متري كولر و دستگاه هاي تهويه ممنوع است .
۱۴-نصب دودكش در پشت بام در فاصله كمتر از ۳ متري ديوارهاي جان پناه اطراف بام ، ممنوع است .
۱۵-عبور دادن لوله هاي دودكش از داخل سقف كاذب حمام و ديگر فضاها ممنوع است.
۱۶- از درز انقطاع ساختمان ها هرگز به عنوان دودكش استفاده نكنيد.
۱۷-هميشه احتمال خرابي و نقص فني دودكش ها و دستگاه هاي گرمايشي وجود دارد استفاده از دستگاه هاي هشدار دهنده مونوكسيدكربن تاييد شده ضامن سلامتي و حفظ جان ما ، در اينگونه مواقع است .
۱۸-استفاده از دستگاه هاي هشدار دهنده مونوكسيدكربن در منازلي كه از وسايل گرمايشي با سوخت فسيلي (نفت،گاز،گازوئل و يا چوب ) استفاده مي شود الزامي است .
۱۹-هرگز از اجاق گاز ،گاز پيك نيك و يا دستگاه هاي دست ساز براي گرمايش در فضاي بسته استفاده نكنيد .
۲۰-استفاده از بخاري هاي بدون دودكش در اماكن مسكوني و اقامتي بسيار خطرناك است .
۲۱-شعله وسايل گرمايشي هميشه بايد به رنگ آبي باشد . رنگ زرد شعله بايد به كمك متخصصين به رنگ آبي تبديل شود . بايد توجه داشت كه آبي بودن شعله نيز همواره به معني كاركرد صحيح دودكش نيز نبوده و در كنار آن بايد دماي دودكش نيز بررسي شود.
۲۲-دودكش بخاري در زمان استفاده حتما بايد داغ باشد ، سردي دودكش نشانه انتشار گاز مونوكسيدكربن در فضاي داخل منزل بوده و وقوع حادثه مرگ خاموش حتمي است . آن را جدي بگيريد .
۲۳-استفاده از شومينه به عنوان وسيله گرمايشي خطرناك است. به هيچ عنوان آن را به هنگام خوابيدن روشن نگذاريد.
۲۴-استفاده از آبگرمكن و پكيج هاي حرارتي در رختكن حمام و حمام اكيداً ممنوع است .
۲۵-به كارگيري آبگرمكن هاي ديواري در فضاهاي بسته بدون ايجاد دريچه تهويه هواي دائماً باز، مجاز نمي باشد.
۲۶-قراردادن دودكش بخاري ها در داخل آب هيچگونه كمكي به كاهش آلودگي فضا به گاز مونوكسيد كربن نكرده و مرگ خاموش را در پي دارد .
۲۷-دودكش هاي واقع در خارج ساختمان بايد حتماً عايق بندي شوند تا در سرماي زمستان باعث سرد شدن محصولات احتراق و پس زدن آنها به داخل واحد مسكوني و گاز گرفتگي نشود.
۲۸-از استفاده طولاني مدت و همزمان چند وسيله گاز سوز در منزل پرهيز كنيد مگر آنكه از تهويه و جريان مناسب هوا مطمئن باشيد .
۲۹-هنگام خريد وسايل حرارتي به نشان استاندارد توجه كنيد.
۳۰-نصب كلاهك H در انتهاي دودكش الزامي است .
۳۱-سر درد، سرگيجه ، سياهي رفتن چشم و حالت تهوع از علايم گاز گرفتگي است. اگر بعد از خارج شدن از منزل اين علايم از بين رفت و يا در منزل چند نفر دچار اين علايم شدند به احتمال زياد مرگ خاموش در كمين شما است .
۳۲-باز بودن دريچه كولر در بعضي شرايط مي تواند عامل تشديد گاز گرفتگي شود، بنابراين براي تهويه مناسب صرفاً از دريچه هاي هميشه باز در ديواره اتاق ها و سالن ها بهره بگيريد.
۳۳-هنگام خوابيدن فاصله خود را تا بخاري يا منابع حرارتي با سوخت فسيلي (گاز،نفت،گازوئيل) حفظ كنيد. اين فاصله كمتر از ۵/۱ متر نبايد باشد.